Monday, November 1, 2010

Black Pepper Sausage Puff Pastry

Kudap-kudapan petang ahad semalam dan juga kes nak mengabiskan stok puff pastry jenama Kawan yang agak lama terperuk dlam esbok tu ha....so tinjau2 kat dapur Rinn, nampak dia buat blackpepper sausage puff nih.....Malas nak celoteh panjang....layan je la yeaaa...Thanks to Rinn, akak C n P kat sini tuk share eh...Aiman kata sedap sesangat filling tu...besar2 gedabak tu, pekena satu, tersandar..tp lepas kelar lupa pulak nak buka sikit puff tu...so x nampak la isi dalamnya...tp sedap jek..heheh...Nak tengok step-by-step leh pergi FP Rinn eh..

ni akak kerat sikit nak tunjuk filling kat u all eh..hehehe


BLACK PEPPER SAUSAGE PUFF PASTRY

BAHAN-BAHAN:

INTINYA :

6 batang sosej
1 biji bawang besar, di mayang kasar
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili sos
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar majerin utk menumis
Secubit garam
Secubit gula
Bijan secukupnya
* 12 keping puff pastry jenama "kawan"

CARA-CARA:

1. Panaskan majerin. Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan sosej yg telah dihiris nipis. Tumis hingga agak garing.
3. Masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau rata.
4. Masukkan lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat dan ketepikan.
6. Sediakan puff pastry. Isikan inti. Taburkan bijan di atasnya. Tutupkan dengan sekeping lagi. Kelar berbentuk "X".
7. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Bakar hingga puff kembang dan keperangan.

2 comments:

CT said...

kita pun dh buat versi Mat Gebu...hi3

Anonymous said...

nape gne jenama kawan?? yg len x de ke??