Monday, May 28, 2012

Talam Pisang Mini

AUUUUMMMM CAAAKKK....Hehee... Assalamualaikuuuuuumm....anybody home? Hellooooo...

Uiiksss mmg sunyi betul kan....terpanggil-panggil kat dapur sendiri, tanya pulak ada orang ke xda orang... Ya laaa, kot ada sesiapa yang tengah selongkar resepi-resepi kat dapur akak ni ke....terkejut tergolek pulak tengok tuan dapur datang....hehehehe. Apa khabar....? Sihat ke.... Cuti sekolah ni mungkin dapur alam maya ni kurang meriah kan, masing-masing terbang bercuti ke mana-mana ke, maybe ada ke bukit, ada ke pantai, ada ke kenduri sanak saudara or sahabat handai kan..Begitu jugak akak sibuk dengan urusan peribadi, belum lagi pun bercuti ke mana-mana, kesian pulak kat Aiman. Ya laaa...abang kakak2 dia semua ada balik seminggu start wiken baru ni bercuti study leave (abanglong) dan cuti Gawai (Uitm kakak2nya). Nampaknya melepak kat rumah je la Aiman setakat ni... Mak abah pun terpaksa hadiri kursus setiap wiken....sabar je la dulu ya Aiman..

Ok laahhh...meh layan kuih talam pisang yang telah akak minikan dalam bekas-bekas kecil ni haa...senang nak makan... Kejadian mmg sangat puashati, cuma masa nak keluarkan tu jek, duk korek2 tepinya, so ada cacat sikit laaa dari segi rupa...tp rasa mmg mantops! Thanks kak Liza kerana sudi menghadiahkan buku ni sejak awal kita kenal beberapa tahun dulu.. Banyak dah resepi dari buku ni yg Ummi dah cuba....semuanya best dan menjadi...belum ada yg terpaksa masuk tongsampah melainkan ke perut belaka....hehehee

KUIH TALAM PISANG MINI

Resepi: Chef Hanieliza @ Buku Aneka Talam dan Kuih Lapis
Diujirasa : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (Lapisan Bawah):-
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan pisang lecek halus (pisang berangan/emas)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 sudu makan tepung kastad
  • sedikit garam halus
Bahan Lapisan Atas:-
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam halus

Cara Membuat:-
  1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah hingga sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit. (Akak tuang dalam acuan kecil/acuan lompang 3/4 penuh)
  2. Sementara itu, satukan semua bahan lapisan atas hingga sebati.
  3. Tapiskan ke dalam periuk dan kacau sebentar di atas api perlahan hingga nampak naik wap dan sedikit pekat. Tutup api.
  4. Setelah lapisan bawah tadi masak, cakarkan sedikit permukaannya dengan garfu, barulah dituang bahagian lapisan atas.
  5. Kukus lagi selama 20 - 25 minit. Sejukkan dan potong/keluarkan dari acuan.


cacat sikit tepi2 kuih ni, kena korek dgn sudu masa nak keluarkan...tp mmg kejadian sgt elok...x lembik, x keras bahagian kepalanya tuh...liciiiinnn je..

26 comments:

Peri PiA said...

comei nya,kawaiii :)

Rima said...

Kummmiiiiii
macam tau tau ajer Rima ade pisang yg dah hitam legam hehehe.. niat dihati nak buat banana bread... nampak kuih.. nak kuih pulak

Citarasa Rinduan said...

kak..
aiman dah macam umai..
asik sibuk memanjang ibubapanya

kui...kui...

kak, ayu bawa piring kosong nie...
mauuu

Nazrah said...

Salam Kak... sekali ngap dan tentu 2 biji .. sedapnya

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Ting tong! Rushed here from Global Foodies..hehe! Sedapnya talam ni kak. Nak tapau mesti dah habis kan..:)

atie @ ejay said...

kecik2 comel kan kak..
senang nak ngap hihi

Gee® said...

k.ummiiii....gee dtg ni nk ngendeng kuih talam cumil tu... bak 5 ketoi....

tun_telani said...

assalamualaikumm kak ummiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!! tun duk umah je nii... nk blk kg tiket mahal sgt :(
tun salah seorg yg x pandai menalam. huhu.. pandai makan je.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Ummi.. :))

wahhh sekali keluar menu.. tu diaa... bukan main luar biasa lagi.. cun dan cute!

Wahh sedap ni.. tetiba terasa2 macam dah tiba bulan puasa walaupun sekarang sibuk puasa sunat kan...:))

Apa pun selamat berkumpul bersama keluarga tersayang dan selamat bercuti...:))

Nur-nba said...

Alahai comelnya talam ni... Lepas ni sure Aiman dapat pergi bercuti bila mak & ayah dia dah tak sibuk..

Ilhamkreatif said...

Salam kak ummi...maaf singgah malam2 ni,talam pisang klu buat sarapan sodap ni...

Nieza said...

Assalam kak ummi cyng, kuih talam pisang resepi kak Liza ni memang sedap kan..saya pun dah pernah cuba.comel jer tgk talam pisang akak ni...nak mkn pun senang comel gitu:)

rahel said...

Selamat pagi Kak Ummi...
kalau buat saiz kecik macam ni..alamatnya dapat makan banyak la kan..hehe..comei-comei talam pisang itu..suka tengok..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Ummi cayang!!!

senang jer bahan...
insyallah kalau hari ter... rajin siap lah hehehe :P

Tina Othman said...

salam kak ummi

nampak menarik ye buat comel2 mcm tu, senang sikit nak makan =)

CA said...

Kak Ummi...muahhh!

Comel je talam Pisang ni.comel cam kak ummi..wajin la akak buh darram acuan lompang..kalo saya malas la...jenuh nak isi bekas kecik2..hehe tapi acuan lompang akak ni cam beso je...acuan lompang ada saiz lain2 ke?ke mata saya dah kero ammpunzzz...

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg...alahaiiii comelnya kuih talam pisang akak ni, rajin sungguh letak bekas kecik2 mcm ni...mmng bestkan makan seketoi2..tak perasan dah berapa ketoi masuk mulut....suka kuih2 mcm ni...

FnF Simple Life said...

salam k.ummie...suka tengok kuih talam versi kecik2 mcm ni cute sgt...ayah saya suka sgt mkn kuih talam pisang..skrg mak abah dua2 dah uzur...mak pun dah tak larat dah nk buat kuih...tiap2 hari abah order pisang muda masak lemak kuning...mkn ngn nasik panas...wuhuuu...tetiba teringat abah bila k.ummie keluar ngn menu talam pisang...

Mamasya said...

Salam k.Ummi cayang. dtg jamu mata dgn kuih talam pisang di dapur k.Ummi...sy suka kuih muih dan kek yg letak pisang...tambah2 yg nampak comei mcm talam pisang ni...sekali ngap je ni..hi..hi...

HomeKreation said...

Ummi cayang, nak tapao 6 ketui... sebiji sorang... kalau dah abis, buatkan lain ya, shian Along nak buka pose nanti...hehe

mokwo® said...

salam ummi...eh, eh dan abeh ka talam..tak pe lah, mokwo nak tapau itu pinggan bleh???...cukup berkenan pada pinggan putih yg bunge2 kecik tuh...sweet nyeeeer!

hana said...

hakakkk.. tersangat anggun gambo akak set2 putih sinun dan sininnn.. mintak tapau si pisang nih.. dah abes g buat lagik! hihihihi

~tinie~ said...

walaikumsalam, masuk ler pintu tak kunci tuuu ;). wahh betul ler ummi(trasa mcm panggil emak lak)nih, rajin, aura buat kuih tu dah sampi c ne, rasa mcm nak cuba lak, thanks ummi.

zila norazila said...

salam kak umi
wahhh sungguh chumil2 ...mcm nk amik seketui jew nk rasa :) cantik2 pic akk suka tgok:)

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum Ummi, kita org pun tak pergi mana2 lagi, kesian anak bujang tu sama dgn Aiman.
Senang je talam ni kan? Ada masa nak cuba sb kita takde buku resipi Kak Liza. Jarang ada peluang mengintai kedai buku.

Ummi, zana minta izin copy paste resipi nasi bukhari ye.

Ayu said...

Assalam kak ummi,
wah asik terlepas pandang aje entry akak ni..aduh..memnag confirm dah amsuk asar lah kita ni..hehe..mata cemeh banyak..hahah bukan apa kalau scroll tu sambil scroll cepat2 ..itu yang selalu terlepas aje ..sedap dan cute kuih ni kak....akak sihat ke tu..